5 osnovnih elemenata web stranice

Želiš stvoriti web stranicu koja će impresionirati tvoje posjetitelje i osigurati im jednostavno i ugodno iskustvo kojem će se vraćati? Zaroni samnom u upoznavanje osnovnih elemenata na jednoj web stranci.

U ovom blog postu ću te upoznati s 5 osnovnih elemenata i dati ti savjete za stvaranje dobro dizajnirane stranice koja je jednostavna za korištenje, privlačna i funkcionalna.

Navigacija

Navigacija je jako bitna. Ona korisnicima omogućuje brzo i jednostavno pronalaženje svih potrebnih informacija. Navigacija tvoje web stranice trebala bi biti jasna i jednostavna.

Postoji primarna i sekundarna navigacija. U primarnu navigaciju uključi do 8 stavki, ostale stavke možeš rasporediti u sekundarnoj navigaciji.

Ukoliko imaš veći broj stavki razmisli o korištenju padajućih izbornika ili trake za pretraživanje te na taj način korisnicima olakšaj pronalaženje informacija. Uobičajemo mjesto za navigaciju je zaglavlje, godnji desni dio.

navigacija

Logotip

Logotip na tvojoj web stranici bitan je elementi koji pomažu uspostaviti identitet tvog branda ili robne marke. Tvoj logo trebao bi biti istaknut na cijeloj web stranci.

Njegovo uobičajeno mjesto je u zaglavlju stranice na gornjem lijevom kutu. Logotip bi trebao biti jednostavan, nezaboravan i odražavati osobnost tvog brenda.

Sadržaj

Sadržaj je kralj kada je u pitanju web stranica. Tvoj bi sadržaj trebao biti informativan, privlačan i lak za čitanje.

Korištenjem jasnih naslova, podnaslova i grafičkih oznaka kreiraš sadržaj koji je lak za skeniranje i tako pomažeš čitatelju da brzo nađe željenu informaciju. Poželjno je dodati slike, videozapise ili infografike kako biste razbio/la tekst i učinila/o svoj sadržaj vizualno privlačnijim. Za primjer ti može poslužiti ovaj blog post.

Pozivi na akciju

Poziv na akciju (CTA) je gumb ili poveznica kojom potičeš korisnika da izvrši određenu radnju, kao što je prijava na newsletter ili kupnja.

Pozivi na akciju bi trebali biti istaknut kroz cijelu web stranicu. Koristi jasan jezik i kreiraj ih tako da se vizualno ističu.

primjer CTA

Kontakt podaci

Olakšaj posjetiteljima da stupe u kontakt s tobom tako što ćeš prikazati podatke kao što su e-mail, telefonski broj i fizičku adresu (ako je primjenjivo).

Kako bi taj proces bio još lakši za posjetitelja, postavi obrazac za kontakt direktno na svoju web stranicu tako da posjetitelj u par klikova može stupiti u kontakt s tobom. 

Responzivnost

U današnje vrijeme više ljudi pristupa internetu putem mobilnih uređaja, važno je da tvoja web stranica bude responzivna, odnosno prilagodljiva svim veličinama.

Responzivna stranica će prilagoditi svoj izgled ovisno o veličini zalona uređaja. Testiraj svoju web stranicu na različitim uređajima kako bi bio/la siguran/na da izgleda sjajno na stolnom računalu, tabletu i pametnom telefonu.

responzivna stranica

Dobro dizajnirana web stranica trebala bi uključivati bitne elemente kao što su navigacija, logotip, sadržaj, pozivi na akciju, kontakt informacije, kao i responzivnost. Ako se usredoptočiš na ove elemente, možeš stvoriti web stranicu koja je jednostavna za korištenje, vizualno privlačna i učinkovita u postizanju ciljeva.

Ako ti je ovaj post bio koristan, podijeli s nekim za koga misliš da će mu pomoći.


Prijavi se na Newsletter

L 2.0 Design © 2023

Kontakt
Društvene Mreže