web stranice

5 VRSTA WEB STRANICA

Postoji mnogo različitih vrsta web stranica. Svaka vrsta web stranice ima svoju svrhu i jedinstvene značajke, ovisno o svojoj namjeni i publici.

Ovdje ćemo istražiti 5 najčešćih vrsta web stranica i dati neki savjet za dizajniranje.

Pa krenimo.

E-trgovina

Web stranice koja je kreirana kao e-trgovina, dizajnirana je za one koji prodaju proizvode ili usluge putem interneta.

Ovakva web stranica uključuje značajke kao što su košarica za kupnju, proces naplate i sigurni obrazac plaćanja.

E-trgovina zahtijeva posebnu pozornost na korisničko iskustvo kako bi korisnicima osigurali lak pronalazak i sigurnu kupnju proizvoda.

Portfolio

Portfolio web stranica je dizajnirana za prikaz radova, fotografija ili projekta nekog pojedinca ili tvrtke. Ovakva web stranica obično uključuje primjere projekata, izjave klijenata i druge informacije.

Dizajn web stranice s portfeljem trebao bi biti čist i vizualno privlačan,tako da dopusti radovima da govore sami za sebe.

Blog

Blog je dizajniran za pojedince ili tvrtke koji dijele svoje misli, ideje i stručnost sa svojom publikom. Ovakva web stranica obično uključuje redovito ažurirani sadržaj, poput članaka, videozapisa ili podcasta.

Dizajn web stranice u obliku bloga je jednostavan za navigaciju, čist i uključuje pozive na akciju kako bi se čitatelje potaknuo da ostave komentar, pročitaju idući post članak ili prijave na newsletter kako ne bi propustili idući blog post.

Portali

Web stranice s vijestima tj. portali su dizajnirane za medijske organizacije koje svojim čitateljima dostavljaju vijesti. Ova vrsta web stranica obično uključuja najnovije vijesti, članke i multimedijski sadržaj.

Dizajn web stranice s vijestima trebao bi biti osjetljiv i optimiziran za brzo učitavanje kako bi se osiguralo da čitatelji mogu brzo i jednostavno pristupiti najnovijim vijestima.

Korporativne stranice

Korporativne web stranice dizajnirane su za tvrtke ili organizacije koje žele uspostaviti online prisutnost i pružiti informacije o svojim proizvodima tj. uslugama. Ova vrsta web stranice obično u osnovi ima stranice: o nama, proizvodi (usluge) i kontakt.

Dizajn korporativne web stranice trebao bi biti profesionalan i uglađen, odražavajući identitet branda tvrtke.

Postoji mnogo različitih web stranica, svaka sa svojom jedinstvenom svrhom i dizajnom. Određivanjem svrhe i potreba tvoje publike, možeš dizajnirati stranicu koja postiže željene ciljeve zadovoljava tvoje potrebe. 

Bez obzira koju vrstu web stranice stvaraš, ključno je usredotočiti se na stvaranje najboljeg korisničkog iskustva za posjetitelje, koje je ujedno i vizualno privlačno.

Prijavi se na Newsletter

Hvala ti na prijavi!

Uspješno si se prijavila/o na newsletter listu.
Uskoro u tvoj sandučić stiže prvi e-mail.